Használt íjak

A vadászíjászat nem tartozik az olcsó "mániák" közé. A vadászatra alkalmas íj beszerzéséhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Nem véletlen, hogy az egyre romló forint (s ezáltal az egyre dráguló külföldi termékek) mellett sokan a használt vadászeszközök iránt érdeklődnek. Érdemes azonban néhány dolgot szem előtt tartani a másodkézből vett íjak esetében.


használt íjat érdemes-e venniAz íjászboltokban vásárolt új íjak óriási előnye az, hogy garanciával juthatunk hozzájuk. Ha elreped a kar, vagy anyaghiba miatt eltörik a csigás íj egyik tengelye, az üzletben intézik a javítást vagy a cserét. Használt íjak meghibásodása esetében magunkra vagyunk utalva. Bár az adott íj gyártójánál még érhetünk el eredményeket (vállalják például a repedt kar cseréjét), de a postaköltséget biztosan nekünk kell állni. Ez több tízezer forint lehet.
Ha használt íjat vásárolunk, érdemes nem csak az íj előéletéről, hanem az eladó íjászmúltjáról is megtudni mindent. Óvva intenék mindenki attól, hogy egy olyan embertől vegyen használt csigásíjat, aki az íjászatot autodidakta módon tanulta meg, ráadásul a megvásárolni kívánt íj volt a gyakorlóeszköze.
Ha van ismerősünk, aki olyan íjat használ, amit meg kívánunk vásárolni, kérdezzük meg tőle, hogy mik a tapasztalatai. Érdemes íjászoldalakon is kutakodni a fórumhozzászólások között, hátha értékes információkhoz jutunk az adott íjjal kapcsolatban.
Az íj megvásárlása előtt mindenképpen kérdezzük meg, hogy az íjat versenyzésre vagy vadászatra használták, s hogy az íj hogyan került az előző gazdájához (boltból, interneten keresztül közvetlenül a gyártótól, vagy netán már ő is használtan vette). Érdemes azokat az íjakat előnyben részesíteni, amiket magyarországi íjászüzletekből vásároltak, mert akkor biztosak lehetünk abban, hogy annak az íjmárkának van hazai forgalmazója, s így hazai szervízhálózata is.
A kiszemelt csigás íjat vegyük kézbe, és nézzük át alaposan, hogy nem látunk-e rajta sérüléseket. Ellenőrizzük a karokat, hogy nem repedtek-e vagy nincs-e szálfelpattanás rajtuk. A csigák stabil helyzetét is vizsgáljuk meg. Ha szemlátomást ferdén áll valamelyik, vagy kotyog a tengelyén, ne vegyük meg az íjat.
A külső szemrevételezés után húzzuk ki az íjat. (Minden valamirevaló csigás íjász tudja, hogy csak vesszővel együtt szabad megfeszíteni az íjat, mert egy véletlen üres (vessző nélküli) elsütés komoly károkat okozhat az íjon. Én sarkon szoktam fordulni akkor, ha az eladó hagyja, hogy a csigás íját vessző nélkül húzzam ki, vagy ha előzetesen nem figyelmeztet annak veszélyeire. Ez ugyanis azt jelentheti, hogy nincs tisztában az üres elsütés veszélyeivel, és így elképzelhető, hogy az íj már átélt egy-két durva esetet) A kihúzáskor figyeljük meg, hogy mennyire simán dolgozik az íj, s hogy nem ad-e ki gyanús hangokat. Ezután természetesen lőjünk vele egy közeli vesszőfogóra. Itt ne a pontosság legyen a szempont, hiszen az irányzék beállítása egyénfüggő, hanem a működésének finomsága és egyenletessége.
Érdemes megtudni, hogy az íj gazdája milyen vesszőket használt az íjához. A könnyű vesszők használata ugyanis jobban megviseli az íjakat, mint a nehéz vesszők. Az íjgyártók azt javasolják, hogy olyan vesszőket használjunk, amelynek a súlyát (ezt garin-ben szokták megadni) elosztva az íj fonterejével (az íj erősségét fontban sdják meg) minimum 5garin/font értéket kapunk. Ha azt látjuk, hogy a kiszemelt íjunk előző gazdája e minimum alatti vesszőket használt, ne vegyük meg az íjat.
Ahogyan a használt autók vásárlásánál az ember első dolga a vezérműszíj cseréje, úgy a használt csigás íjaknál érdemes lecserélni az idegek és a kábelt. Ezért a megvásárlás előtt érdeklődjünk szakboltokban, hogy az adott íjra kapható-e új ideg és kábel, és az mennyibe kerül.
Egy nagyon fontos dolgot hagytam a végére. Mielőtt íjat vásárolnánk (legyen az használt vagy új), fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mekkora a húzáshosszunk, hogy milyen erős íjat vagyunk képesek biztonsággal kezelni, és hogy mire kívánjuk azt használni (vadászatra, versenyzésre vagy csak a hétvégi telken délutáni lövöldözésre). Soha nem árt, ha olyan embertől vásárolunk, aki ugyan arra használta az íját amire mi is szeretnénk. Csak ebben az esetben kérdezzük meg, hogy mi az oka az eladásnak!

Szabó ZsoltÍrta:

reklam

reklam

Megjelent a Csigás könyv